Test av Final 0.4 MK3

loading...
I helgen som var lånade jag hem ett par Elektrostater (Hybrider) i fyra dagar. anledningen är att dessa Final 0.4 MK3 har en väldigt slimmad panel och inte kräver så mycket utrymme, trodde jag .
Som ni kanske vet är ju "man cave" inte särskilt utrymmesgeneröst på sina 15kvm med mycket grejor i. Ska också tillägga att jag provade dom i mitt vardagsrum med öppen lösning som har ca 60kvm och där försvan dom helt

Hur är dessa Finaler då?

Jag älskar designen, dom är ståtliga och smäckra. Jag har haft svårt att ta reda på fakta om dessa men vid försäljning så kostade dom ca40 000kr nya.
Jag kom ganska snart i testen fram att det är komplicerat och svårt att få dessa att må bra.
Mitt första nederlag i förväntningarna var att jag trodde ena högtalaren var trött, spelade mycket klenare. Det visade sig som tur var att det inte var så.
Swetspott för dessa högtalare är oerhört känsligt, du har inte mer än ett par cm i sittpossitionsalternativ för att få ljudbilden ballanserad och bra målad, enmanshögtalare kan man kalla dom för, omöjligt att sitta två bredvid varandra och få en upplevelse.
Dessutom så är dom svårplacerade, för att spela jämt måste dom ha rumsmiljö var och en för sig som är lika, dvs de avstånd den ena högtalaren har mot bakvägg och sidovägg lär också den andra ha för ballansen i ljudbilden. Det där med sidovägg är man inte så van vid att behöva stöd ifrån men det kräver dessa. Mitt tips är 1m till bakvägg och 1m till sidovägg från panelerna sett. Går säkert bra med lite mer avstånd också men kraven är att dom ska ha lika villkor.
Ett rätt rejält steg lär det också vara bakom då dom är relativt tungdrivna. Magnat RV2 jag körde på är ju ett ganska kraftigt rörsteg på 2x50w och man bör nog inte ha mindre.
(Rörsteg är som regel mycket mer drivstarka utan distortions påverkan  jämfört med transistorförstärkare)

Nu till hur dom verkligen spelar.
Panelerna lämnar ett mycket behagligt ljud i alla register som den hanterar. Enligt mig är dess absoluta styrka sångaren, det har verkligen fokuserats på sångarens närvaro och presentationen är urskön tonalt. Däremot så är alla ganska lågmälda i en djup 3d bild. Sångaren känns stående bakom andra presentationer i musiken. Vid lite funderingar på detta fenomen så är min slutsats kroppen i musiken, panelerna är riktigt duktiga på att pressentera djup i bilden men basen klarar inte det, basporten mynnar uppåt i lådan och har dessutom en sluttande vägg bakåt vilket försvårar för de lägre registren att jobba bakåt och detta ställer till ett problem tycker jag då de låga mellanregistren och basen får en blockerande funktion i förhållande till panelerna som mer än gärna bygger ljudbilden bakåt. (Skulle vara intresant att modda om dessa lådor med basreflexen bakåt då dom endå vill ha gått om utrymme bakåt)
Basen för övrigt bryter ganska högt och är tämligen onyanserad i dess register.

Nu kanske det känns som jag sågar dessa ordentligt, nje det vet jag inte om jag gör men nå 40k tycker jag inte dom var värd. Saken är att det känns som man har lagt mycket på arbete på panelerna och inte prioriterat basen i produktionen.
Jag vill också säga att i andra förhållanden, rumsakustik och stärkareffekt, är det möjligt att dessa kan presentera bättre, så är det ju alltid i denna värld.

Kort sammanfattning:
Kanon tonalt i de övre registren och presentation av sångaren.
Ljudbildens styrka är djupet men som sagt också en miss i den mulliga blockeringen från de lägre registren. (lite bakvänt får man känsla av)
De lägre registren är inte särskilt bra, onyanserat och bryter för högt.
Sweetspot mycket begränsad.

Har något referenser eller uppfattningar om dessa så kom gärna med tips!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Peter » 3 Signalkablar i test!:  ”Hej. Jag använder en gammal Technics stärkare SU-v670 och Yamaha EQ. Philips Cd ..”

  • Jan Lindström » Test av Final 0.4 MK3:  ”Känner igen mycket av beskrivningen. Har ett par likadana men mkIV. Där är basde..”

  • Rolf-nyberg » Vad hände med Dahlquist DQ-20i?:  ”Dahlquist dq20i,,, nu är jag avundsjuk på dig sökt efter dessa under lång tid me..”

  • Kabelmakaren » Vad hände med Dahlquist DQ-20i?:  ”Hej Hans, (Försökte maila dig på adressen du uppgivit men det kommer inte fram ..”

  • Hans Österlund » Vad hände med Dahlquist DQ-20i?:  ”Hej! Kul att du gillar DQ-20 så mycket. Själv har jag ett par sedan många år - n..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-