Vad hände med Dahlquist DQ-20i?

loading...

Bulls eye i man cave!

Dag två efter ett möbleringar var klar och ett par timmars fullkomlig lycka i soffan så vart det abrubt slut på det roliga. 
Först går vi igenom det härliga, jag har aldrig hört något så ballanserat och ljuvligt.
Ni som följt mig har nog en uppfattning om vart mitt ljudideal ligger =  Stort, luftigt, torrt och med en bra och robust kropp och välnyanserat i de djupa registren vill jag ha.
Ljudbilden är urskön i dessa DQ-20i, i de höga registren kan jag säga att dom målar glitter och silverlinjer i ljudbilden lika bra som ett par elektrostater, dom är väldigt väldetaljerande med en redig skärpa. Vad det gäller mellanregistret så är det också väldigt luftigt och lätt att urskilja possition och avstånd (luftigt helt enkelt). Mellanregistret har en djupbildskapacitet som är underbar, tex en trumpet kan i de lägre tonerna verkligen kännas som blåsaren vänder sig om och tonas ut bakom i kuliserna (det fins ett hål i mellanregistrets kabinett i bak och det hålet bär troligen på djupkänslan och dess hemlighet, en ljudbildskänsla jag inte känt förr), underbart!
De låga registren är fullkomliga och mäktiga, de fyller de djupa tonerna från tex Celine dions-  Tell him (Duet med Barbra Streisand) så omskakande att man inte tror det man hör och känner. Tidigare bäst på dessa register var mina Infinity Kappa 8.2i när dom hadde mycket ström i arselet, men dessa DQ-20i överträffar även dom i denna hantering. Det som kommer som ett stort plus och gör det musikaliskt samt levande på detta är att de låga registren klarar av att måla de olika nyanserna otroligt grasiöst och torrt med full kontroll från den djupaste hålan upp mot midrange. Detta är faktiskt lite överaskande då denna 10" i 12" chassi är ett väldigt enkelt element utan krusiduller.
 I helhet är detta en definitiv referenshögtalare och den är mycket snabb och rättvis i sin återgivning med mycket mäktiga inslag utan att det tar över, blir blött eller tappar kontroll i form av lådresonanser.
Baselementet jobbar i sluten låda, mellanregistret i egen låda med ett litet reflexhål i bak på en knapp tum, diskaten sitter panelmonterad utan kabinett och filtret är hardvire.
Allt detta han jag med att underbart uppleva innan vi helt plötsligt hörde missljud, lite knepigt ljud och jag sänkte ner och då vart det tyst, jag skruvade bort frontpanelerna och insåg att dessa skumkanter hadde sett sina bästa dagar :) Men det är ju igentligen bara väntat då dom har ca 30 år på nacken. Saken är att jag fick till mig att dom var omkantade men så var inte fallet tydligen. Jag skruvade loss den andra panelen också och kunde konstatera ett par mindre sprickor även där. Hur som helst är kantbyten inge större problem.  Idag införskaffade jag kanterna och har nu kantat om dom. Klistret ska få härda ordentligt så jag börjar inspelningen av de nya kanterna i morgon kväll. Dahlquist DQ-20i kommer bo kvar, kan inte låta dom komma undan, jag skulle inte bli människa på länge om dom var tvungen att gå ut. 10 loppor kanske är lite dyrt kan man tycka men dom spelar ju mungiporna upp under ögonen samtidigt som det kommer tårar ur ögonen.  För att inte prata om hårberesningen på kroppen, ja det vore helt enkelt inte rätt att inte köpa dom.

Tannoyerna har nu flyttat ut i vardagsrummet!

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Peter » 3 Signalkablar i test!:  ”Hej. Jag använder en gammal Technics stärkare SU-v670 och Yamaha EQ. Philips Cd ..”

  • Jan Lindström » Test av Final 0.4 MK3:  ”Känner igen mycket av beskrivningen. Har ett par likadana men mkIV. Där är basde..”

  • Rolf-nyberg » Vad hände med Dahlquist DQ-20i?:  ”Dahlquist dq20i,,, nu är jag avundsjuk på dig sökt efter dessa under lång tid me..”

  • Kabelmakaren » Vad hände med Dahlquist DQ-20i?:  ”Hej Hans, (Försökte maila dig på adressen du uppgivit men det kommer inte fram ..”

  • Hans Österlund » Vad hände med Dahlquist DQ-20i?:  ”Hej! Kul att du gillar DQ-20 så mycket. Själv har jag ett par sedan många år - n..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-